Zowel huurders als verhuurders hebben belang bij energiebesparing in de woning. Huurders kunnen flink besparen op hun maandelijkse energierekening (dit geldt natuurlijk ook voor kopers), bovendien is een goed geïsoleerde woning prettiger om in te wonen.

Verhuurders hebben ook belang bij het energiezuinig maken van de verhuurde woningen omdat sinds 2012 de huurprijs mede afhankelijk is van het energielabel van een woning. Tot 2014 geldt er nog een overgangsperiode waarin verhuurders de tijd hebben om hun bezit energiezuinig te maken. Vanaf 2014, kan een slecht energielabel ook tot huurverlaging leiden.

Het aanbrengen van energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie of een hoogrendementsketel valt onder geriefsverbetering. Huurder en verhuurder kunnen dit onderling afspreken en er mag een huurverhoging tegenover staan.

Door de lagere stookkosten zullen maandelijkse woonlasten meestal lager uitpakken. Voor verhuurders geldt dat de investering zich meestal binnen enkele jaren terugverdiend door extra huuropbrengsten. Huurder en verhuurder hebben dus beiden belang bij investeren in isolatie en andere energiebesparende maatregelen in de woning.

Slim energie gebruiken.

Door slim met energie om te gaan kunt u al veel besparen, vaak kunt u met kleine en gratis aanpassingen die u makkelijk zelf kunt (laten) uitvoeren al geld en het milieu besparen. Het nemen van dit soort maatregelen zijn vaak ook niet tijdrovend om ze uit te voeren. Kijk voor meer informatie op Slim Energieverbruik

Aanpassingen aan de woning.

Wat grotere woning aanpassingen dient u vaak in overleg met de verhuurder te doen. Deze aanpassingen zijn vaak voor zowel u als huurder alsook voor de verhuurder interessant, wilt u meer weten over de mogelijkheden neem dan contact op met Leystromenlet op!! Bij grote aanpassingen is het vaak noodzakelijke om een energie-specialist naar de woning te laten kijken, deze kosten zijn voor de rekening van de huurder, tenzij u hier vooraf afspraken heeft gemaakt met woonstichting Leystromen, uiteraard overbodig om te vermelden dat u deze afspraken helder en duidelijk op papier moet vastleggen alvorens een energie-specialist in te huren.

Met ingang van 1 januari 2018 heeft de HuurdersBelangenVereniging Hilvarenbeek een tweetal energieambassadeurs in haar Kerngroep. Zij kunnen u als individuele of als groep huurder(s) adviseren over de mogelijkheden. Gebruik voor het maken van een afspraak gebruik van het contactformulier.